VaniljbagelsVackra och goda bagels som platsar på vilket fikabord som helst. Eller kanske på frukostbrickan till någon särskilt utvald... Du behöver
Gör så här:12 bröd Värm deg-vattnet till 37 grader. Lös jästen i vattnet och tillsätt vanilj, socker, smör och salt. Knåda i mjölet tills degen börjar bli fast och släpper från bunkens kanter. Knåda sedan degen i tio minuter, helst med degblandare. Låt degen jäsa övertäckt cirka 45 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och skär degen i 12 bitar. Forma varje degbit till tvåcentimeter tjocka rullar. Gör ringar och nyp ihop skarven noga. Forma ringarna till hjärtan. Låt nu bröden jäsa på plåt till dubbel storlek, i cirka 30 minuter. Koka upp vatten och socker i en stor kastrull. Det ska inte stormkoka. Sänk ner bröden i vatten och koka cirka 2 minuter, till de flyter upp. Tag upp med hålslev, låt eventuellt rinna av lite på ett galler och lägg tillbaka bröden på plåten. Pensla med vispat ägg och vänd eventuellt i pärlsocker om du vill dekorera bröden. Baka av i 200-225 grader i cirka 15 minuter och servera varma som de är eller med smör. Kommentar av
osignerat
3 augusti 2011
Några kommentar till receptet som jag just gjorde: - tyckte att de blev alldeles för stora, så istället för 12, dela degen i 20 bitar - när jag la de i den kokande vattnet, vissa av dem sjönk aldrig ner på botten av kastrullen, de flöt hela tiden...och då visste jag inte längre om de skulle kokas i två minuter...blev förvirrad - 15 min i 225 grader...räckte inte, mina behövde kanske 20-25 min innan de började bli bruna Resultatet blev inte alls som jag hade tänkt mig :( Kommentar av
Amanda
17 januari 2010
Låter väldigt gott! :D Kommentar av
Lisa
17 januari 2010
Det ska jag nog ta och prova någon gång! Svar av Namn/signatur
11 juli 2013
japp Kommentar av
Emelie
30 mars 2010
Underbart goda !! Yummie :) MorotskakaModern klassiker står sig på kakfatet
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär! HelgmenynSvamp gillar ostSvamp och ost är en underskattad kombination. Prova champinjonhattar under parmesanost! KrutongerTillbehören som lyfter matenRätt tillbehör förvandlar vardagsmat till fest. Läckra krutonger lyfter soppan, salladen eller grytan! SmåkakorSmått är gott!Spröda och frestande väcker småkakor såväl minnen som begär. Ett helt kakfat fyllt med drömmar är självklart en dröm! För många av oss var chokladbollar kanske det första vi bakade helt på egen hand. Choklad, vanilj och citron är några favoritsmaksättningar på småkakor. Klassiker som schackrutor eller nya sorter som citron- och mandelkakor, båda går garanterat hem! Prova egna chokladbröd som är något helt annat än färdigköpta i plastask. Ha en skön stund i köket! Hembakat bröd
Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd?
Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.
Snabba scones
Grahamscones.
Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Surdegsbröd
Finaste limporna
Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
|
|
Om man nu skall göra sig besväret att baka bagels så inte skall det väl vara som kaffebröd!?!?
Nej, använd samma recept och ta bort pärlsocker och vanilj samt använd litet salt i vattnet man kokar med.
Bagels med Philly cheese och ruccola eller min favorit:
1 bagel med sesamfrön på, en halv skivad avocado, 2 till 3 skivor rökt kalkon, salladsblad samt toppa av med en tsk lingonsylt.
Baka med fantasi, bagels kan ha vad som helst på dem. Grundreceptet är detsamma som ovan.