Amerikanska bagels

Rosta dem, ät dem med smör eller prova något av våra förslag på fyllningar.

Du behöver

  • 500 g vatten (5 dl)
  • 25 g jäst
  • 12 g neutral olja (ca 1 msk)
  • 40 g honung (ca 2 msk)
  • 800 g vetemjöl special
  • 9 g salt (1 1/2 tsk)
  • vatten + socker, 1 msk/l
  • ägg till pensling
  • frön, t ex pumpafrön, solrosfrön, sesamfrön, vallmofrön

Gör så här:

12 st

Ljumma vattnet tills det är fingervarmt. Smula jästen i en bunke och lös med lite av vattnet, tillsätt därefter resten av vattnet tillsammans med olja och honung. Arbeta in mjölet, lite i taget och tillsätt saltet. Knåda degen i 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

Ta upp degen och dela den i 12 bitar om cirka 110-115 gram styck. Forma ringar och nyp ihop skarven mycket noggrannt. Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare cirka 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp vatten i en stor kastrull med 1 msk socker per liter vatten. Sänk ner bröden, några få åt gången och koka dem cirka 2 minuter (stormkoka inte). Ta upp, gärna med hålslev och låt rinna av på galler. Pensla med uppvispad äggvita eller ägg. Rulla bröden i frön. Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda i 225 graders ugnsvärme i cirka 15 minuter, tills de är gyllenbruna. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Elin
18 januari 2014

Vad menas med neutral olja? Utan smak?

Olivolja eller rapsolja?

Redaktionens kommentar
Rapsolja går ofta bra. Annars är majsolja mild i smaken.

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Våffeldagen

Fira våffeldagen!

Idag firar vi våffeldagen i Sverige och passar på att njuta av frasiga härliga våfflor av alla slag!

vafflor.se

Pastapytt

Lättlagad svamplyx

Fullt av höstsvamp? Laga läcker tortellinipytt med skogssvamp och kyckling!

pastarecept.nu


Hembakat

Baka bättre bröd!

Hembakat bröd lyfter middagen till en ny nivå. Prova grahamsbröd som får gästerna att jubla!

Ingen kan vara likgiltig inför lukten av nybakat bröd. Att baka själv har blivit ett intresse som fångar allt fler. Förutom smaken så får du ett bröd du garanterat vet vad det innehåller. Och så kan du anpassa brödet så det passar din smak: Börja dagen med hålkakor, baka eget surdegsbröd till kallskuret och osten eller svänga ihop baguetter som passar soppan. Prova gärna ett nytt recept på grahamsbröd som är perfekt till höstens värmande grytor och soppor! Eller baka mångas favoritbröd – luftigt dinkelbröd till maten.

 hembakatbrod.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...